funkcje
DASTII1665: funkcja y =5 (x+3)2 −4 jest malejaca w przedziale ?
Zastanawiam sie czy moge to od razu odczytac tzn. p = −3 i q = −4 .
Odpowiedź wtedy by byla taka f malejaca =(−oo , −4) ale to jest źle . Nie wiem zabardzo jak to
dalej ruszyc
26 kwi 18:16
Rivi: możesz odczytać, tylko, że (−∞,−3) do p, nie do q
26 kwi 18:21
DASTII1665: ale czemu przeciez to q jest y a p to x ?
26 kwi 18:22
DASTII1665: odpowiedź jest taka (−oo, −3>
26 kwi 18:22
Rivi: No właśnie... przedziały rosnące/malejące określa się względem osi x...

Generalnie z tego co
mi wiadomo, jeśli w zadaniu jest "podaj maksymalne przedziały kiedy funkcja jest malejąca" to
robi się przedział zamknięty, a tak to można i otwarty... a cholera wie
26 kwi 18:24
DASTII1665: 
no ok
26 kwi 18:27