matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
rączka:
Całka
t
6
∫
dt
1+t
2
Przez części nic sensownego nie wychodzi...
26 kwi 17:26
Godzio:
Spróbuj to przekształcić, np podziel
t
6
1
= t
4
− t
2
−
+ 1
1 + t
2
t
2
+ 1
26 kwi 17:31
Grześ:
Zrob tak:
t
6
−1+1
t
6
+1
1
∫
dt = ∫
dt − ∫
= .. dalej:
1+t
2
1+t
2
1+t
2
t
2
+1)(t
4
−t
2
+1)
1
∫
dt − ∫
dt
(1+t
2
)
1+t
2
26 kwi 17:33
rączka:
Dzięki
26 kwi 18:01