wielomian
arek: Liczba 3 jest podwojnym pierwiastkiem wielomianu W(x). Wiedząc, że W(0)=9 , W(2)=−3 wyznacz
wielomian W(x).
Proszę o wytłumaczenie
26 kwi 16:35
Kejt:
W(x)=(x−3)2(x−9)(x−2)−3?
wolę się upewnić..
26 kwi 16:39
Marcin W: Kejt w(0)= ? ile u Ciebie ?
26 kwi 16:40
Kejt: ajj.. czeski błąd.. przeczytałam W(9)=0
26 kwi 16:41
Marcin W: u ciebie nawet W(9) nie wyjdzie zero
26 kwi 16:42
Kejt: dlatego pisałam, że wolę się upewnić..
26 kwi 16:43
Marcin W: moze tak:
W(x)=(x−3)2(x−a)(x−b)
i teraz uklad
W(9)=0
W(2)=−3
?
26 kwi 16:52
arek: mam odpowiedz W(x) =−2x3+13x2−24x+9
Nie rozumiem zupełnie
26 kwi 16:54
Kejt: W(0)=9 przy pierwszym
26 kwi 16:55
arek: tak tak ma być w poleceniu ze W(0)=9
26 kwi 16:57
Marcin W: zrob jak ci mowilem uwzgledniajac moja literowke W(0)=9 i powinno wyjsc
26 kwi 16:59
arek: Nie wyszło mi
26 kwi 17:23
rumpek: Nie wyszło? a masz do tego odpowiedzi?
26 kwi 17:34
Kejt: arek: mam odpowiedz W(x) =−2x3+13x2−24x+9 Nie rozumiem zupełnie
26 kwi 17:35
Godzio:
Marcin W nie możemy sobie założyć że nasz wielomian ma postać: x4 + ...
Trzeba jeszcze napisać współczynnik przy najwyższej potędze
26 kwi 17:38
Godzio:
I zacznijmy od tego, że w poleceniu nie jest napisane jakiego stopnia jest wielomian, po
odpowiedzi spodziewam się że trzeciego, ale autor powinien jednak przepisać całą treść
porządnie
26 kwi 17:41
arek: Napisałem całe polecenie
26 kwi 17:44
Godzio:
W takim razie zadanie jest nie do rozwiązania
26 kwi 17:44
arek: w odpowiedzi jest faktycznie wielomian trzeciego stopnia jak mówi Godzio
26 kwi 17:45
Godzio:
W(x) = (x − 3)2(ax + b)
W(0) = 9b = 9 ⇒ b = 1
W(2) = 2a + b = −3 ⇒ a = −2
W(x) = (x2 − 6x + 9)(−2x + 1) = −2x3 + 12x2 − 18x + x2 − 6x + 9 = −2x3 + 13x2 − 24x + 9
26 kwi 17:50
arek: dlaczego (ax+b)? reszta ?
26 kwi 17:52
Godzio:
To jest domnożony czynnik do wielomianu trzeciego stopnia
26 kwi 18:03