Bryły obrotowe
Ania..: Oblicz objętość szecianu jesli:
a) pole powierzchni całkowitej jest równe 294cm2
b) jego przekątna jest równa 15dm.
26 kwi 16:23
Marcin W: szescian obrotowa ?
26 kwi 16:25
Ania..: nie zwykly szczescian
26 kwi 16:27
Marcin W: a− krawedz szescianu
6a2=294⇒a=?
V=a3 =?
b)
(a√2)2+a2=(15dm)2⇒a=?
V=a3=?
26 kwi 16:31
Ania..: ale w a objectos wychodzi mi duza takie wielkie liczby chodzi o podpunkt a)
26 kwi 16:32
Marcin W: to pokaz te duze liczby
26 kwi 16:33
Ania..: 14 706,125
26 kwi 16:34
Marcin W: a skad to wyszlo ? mialas rozwiązać równanie
6a2=294
26 kwi 16:35
Ania..: no dziele 294 na 6 a2 wychodzi mi 49 wiec a to 24,5. a objetość mi wychodzi taka wielkie
liczby
26 kwi 16:38
Ania..: wiec jak pomoze mi ktos

?
26 kwi 16:51
Marcin W: 6a2=294
a2=49
a=√49
a=7
V=73=343
26 kwi 16:53
Ania..: a no tak

a w b) jak bedzie
26 kwi 16:55
Ania..: pomoze mi ktos
26 kwi 17:17
Ania..: help
26 kwi 17:32
improwizatorka: przekatna szescianu wynosi 15dm a to jest 150 cm gdyz 1dm=10 cm
a przekatna szescianu to a
√3 a wiec aby obliczyc objetosc tego szescianu potrzebujemy znac
oczywiscie a czyli jego boki z tej racji korzystamy z wlasnosci,ze:
d−przekatna
a−krawedz szescianu
...i
a
√3=d
a
√3=150 / :a
√3
a= 150/a
√3 (iloraz) pamietajmy o usuwaniu niewymiernosci z mianownika


wynik tego rownania to a=50
√3
z tego mozemy liczyć v= a
3
v=(50
√3 )
2
v=125000
√27 oczywiscie podczas tego kroku wyciagamy pierwiastek z 27
v=125000 * 3
√3
v=375000
√3
26 kwi 18:13