zadanie
karol: Znajdź wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt (0,−1) i jest styczny do
paraboli y=x
2 . Podaj współrzędne punktu styczności.
PS. Rozwiązałem to zadanie ale zastanawia mnie czy jest jakiś inny sposób niż rozwiązanie tego
z pochodnych. Z góry dziękuje za pomoc
rumpek:

Nie wiem czy tak można ale wynik chyba poprawny wychodzi

Wzór na funkcje liniową:
y = ax + b
Styczny czyli przechodzi przez jakiś punkt na y = x
2
Jeden punkt mamy: (0,−1) oraz drugi (x,y) ⇔ (x,x
2)
Teraz zajmijmy się funkcją kwadratową:
x
2 = ax − 1
x
2 − ax + 1 = 0
Warunek : Δ ≥ 0
Δ = a
2 − 4
a
2 − 4 ≥ 0
(a − 2)(a + 2) ≥ 0
Czyli a = 2 v a = −2
Chyba tak chociaż głowy nie dam ściąć

Czyli y = −2x − 1 v y = 2x − 1
karol: Tak jest w odpowiedziach dzięki rumpek

Widze, że Arkowi też się przydało