wartość bezwzgledna
maryśka: rozwiaż |x−1/x| = |x−1|
Czy tu sposobem bedzie metoda graficzna lub rozwazenie dwoch przypadkow ?:
|x−1/x|>=0 i |x−1|>=0
lub |x−1/x|<0 i |x−1| >=0
?
26 kwi 16:17
Marcin W: dlaczego nierownosci ?
26 kwi 16:20
Marcin W: wg mnie:
x−1/x=x−1 x≠0
stad x=1
lub
x−1/x=−x+1
stad x=−0,5
26 kwi 16:21
karol: zeby zrobic dwa rownania
|x−1/x|>=0 i |x−1|>=0 to x−1/x=x−1
lub |x−1/x|<0 i |x−1| >=0 to −x+1/x=x−1
Czy moje rozumowanie jest błędne

?
26 kwi 16:22
maryśka : no ja już nie wiem własnie
26 kwi 16:23
karol: podbijam ja też nie jestem pewnien
26 kwi 16:58
Marcin W: rozwiazane masz przeciez
26 kwi 16:59
26 kwi 17:01
Marcin W: tym bardziej ma rozwiazane juz dwa razy w jednym poscie
26 kwi 17:02
magda: macie źle chyba
trzeba chyba rozwazyc
założenie x nierowne 0 oczywiscie
x−1/x>=0 i x−1>=0 (jest tu część wspolna x=1)
lub x−1/x<0 i x−1>=0 natomiast po rozwiązaniu tej części części wspolnej chyba nie ma
wiec suma ospowiedzi to tylko x=1
26 kwi 17:42
Godzio:
| | 1 | |
|x − |
| | = |x − 1| / * |x| |
| | x | |
|x
2 − 1| = |x(x − 1)|
|(x − 1)(x + 1)| − |x(x − 1)|
|x − 1| * (|x + 1| − |x|) = 0
| | 1 | |
x = 1 lub |x + 1| − |x| = 0 ⇒ a to już łatwo rozwiązać, x = − |
| |
| | 2 | |
26 kwi 17:48
magda: a metoda graficzna wchodzi w gre?
26 kwi 17:49
Godzio:
| | 1 | |
Ciężko było by narysować |x + |
| | |
| | x | |
26 kwi 17:51