średnia arytmetyczna
maestro: Średnia arytmetyczna zestawu liczb zawartych w poniższej tabeli wynosi 359. Znajdź a.
Tabelka do zadania:
x: | 2 | 1 | a | 10 |
liczba wskazań: | 4 | 6 | 5 | 3 |
Proszą o rozwiązanie i metode w jaki sposób najlepiej to zrobić.
26 kwi 15:58
WISIA: (2*4+1*6+a*5+10*3)/ (4+6+5+10) = 3 i 5/9
(44+5a)/18 = 32/9
9*(44 + 5a) = 18*32
396 + 45a = 576
45a = 180
a=4
W liczniku ułamka mnożymy x przez ilość wskazań, czyli przez to ile razy wypadło i dodajemy do
siebie. W mianowniku ułamka dodajemy do siebie tylko ilość wskazań.
Otrzymujesz równość dwóch ułamków − warto 3 i 5/9 zamienić na ułamek niewłaściwy.
Później mnożysz na "krzyż" licznik pierwszego ułamka z mianownikiem drugiego i porównujesz
wynik mnożenia licznika drugiego ułamka z licznikiem pierwszego. Otrzymujesz proste równanie z
niewiadomą a i obustronnie dzielisz przez 45.
26 kwi 22:15