Planimetria proszę o pomoc
Tomek: W trójkąt o bokach 8, 10, 12 wpisano kwadrat w ten sposób, że jeden jego bok jest zawarty w bok
trójkąta o długości 12, a dwa wierzchołki należą do pozostałych boków tego trójkąta. Oblicz
bok tego kwadratu. Wynik podaj w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
26 kwi 15:30
Tomek: Wiem jak policzyć pole tego trójkąta ale nie wiem co dalej zrobić
26 kwi 15:35
Marcin W: Skorzystaj z podobienstwa trójkatów jesli nie dasz rady pomogę
26 kwi 15:53
Marcin W:

Podobienstwo trojkatów zauwaz DCE i ABC
26 kwi 16:00
Marcin W: P trojkata ABC= 15
√7
łatwo wyliczyć teraz CF bowiem:
P=0,5*AB*CF
15
√7=6*CF
| | 15√7 | |
Teraz latwo bo CK=CF−x= |
| −x i ukladamy proporcje : |
| | 6 | |
podstaw za CK i CF to co wyliczone wyzej jedna niewiadoma x czyli znajdziesz
26 kwi 16:04
Tomek: Dzięki wielkie nawet nie wiedziałem że tak można korzystać z podobieństwa

27 kwi 09:34