zadania otwarte
iwcia77: bardzo prosze o pomoc

Pewną prace może wykonać 14 robotników w ciągu 15 dni. W ciągu ilu dni
wykona tę sama prace 3 robotnikow?
Uczen przeczytal książke licząca 480 stron przy czym kazdego dnia czytał jednakowa liczbe
stron.Gdyby czytał kazdego dnia o 8 stron wiecej to przeczytal by te ksiązke o 3 dni
wczesniej.Oblicz ile dni uczeń czytal te ksiazke?
26 kwi 15:30
Qba101: I zadanie 65 dni
II zadanie czytał 15 dni
26 kwi 15:50
krzysiek: 2.
x− dni
y− strony
xy=480
(x−3)*(y+8)=480
xy−3y+8x−24=480
480−3*480x+8x−24=480
−1440x+8x−24=0 /*x
8x2−24x−1440=0
Δ=576−4*8*(−1440)
x1= −12 nie moze byc ujemna liczba dni
x2=15 15 dni czytal ksiazke
480:15=32 liczba stron dziennie
26 kwi 15:50
Qba101: przepraszaqm I zadanie − 70 dni
26 kwi 15:50
krzysiek: mi w 1 wyszlo 70 dni
26 kwi 15:51
Qba101: mi też
26 kwi 15:54