funkcja kwadratowa
pipsol: Jaka jest najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2+4x−3 w przedziale <0,3>
A −7, B −4, C−3, D −2.
podstawiłam 0 czyli, 02+4*0−3=−2 ~
1 czyli, 12+4*1−3=2
3 czyli, 32+4*3−3=18
poprawna odp to c , jak takie zad należy zrobić?
26 kwi 15:24
sowa:
f(0)= −3
26 kwi 15:26
Marcin W: liczymy wsp wierzcholka p=−2 jesli nalezy do przedzialu <0,3> to tam bedzie wartosc najmniejsza
(bo ramiona paraboli sa do gory skierowane)
jesli nie nalezy do <0,3> to maks min bedzie albo f(0) albo f(3) liczymy te wartosci mniejsza
to wartosc najmniejsza a wieksza wartosc obliczona to wartosc najwieksza
26 kwi 15:26
pipsol: zero do kwadratu to jeden czy zero?
26 kwi 15:28
Marcin W: zero
26 kwi 15:29