...
help please: W trójkącie ABC miara kąta ABC jest równa 150 stopni . Bok AC ma długość 4. ile wynosi długość
promienia opisanego na tym trójkącie?
Kąt wyznaczony przez promienie okręgu ma miarę 40 stopni . Poprowadzono styczne do okręgu w
końcach promieni. Styczne te tworzą kąt ostry....
Miara kąta rozwartego równoległoboku jest o 74 stopnie większa od miary kąta ostrego. ile
wynoszą miary kątów tego równoległoboku?
26 kwi 14:53
mathem47: | | 4 | |
W zad 1 skorzystaj z tw.sinusów mianowicie: |
| =2R.Po przekształceniu obliczysz R. |
| | sin150 | |
26 kwi 15:11
mathem47: a sin150= sin(180 − 30) = sin30 = 1/2
26 kwi 15:12
mathem47: | | 4 | |
Czyli |
| =2R ,z tego R=4 |
| | 1/2 | |
26 kwi 15:13
mathem47: Zad 2) Styczne do okregu tworzą z promieniem okręgu kąt prosty(90 stopni).Skoro suma kątów w
czworokącie = 360 stopni to szukany kąt ma miarę 180−40= 140 stopni
26 kwi 15:17
mathem47: Zad3) niech x−miara kąta ostrego, to kąt rozwarty ma miarę x+74.Skorzystamy z własnosci kątów
w równoległoboku,ze suma kątów przy jednym boku = 180 st.Więc x + x + 74 st= 180 st. To
2x+74=180,2x=106, x = 53 stopnie−kąt ostry,a kąt rozwarty x+ 74 =53+74=127 stopni.Powodzenia i
trochę wiecej wysiłku jednak włóż w matematykę,jak chcesz zdać kiedyś maturę.To moja rada.
26 kwi 15:24
Chilli: w 3 zadaniu chyba wychodzi że 360=2α+2(α+74), więc 4α=212 czyli α(kąt ostry)=53st., a kąt
rozwarty−127st.
26 kwi 15:25
Chilli: mathem47:miły to ty nie jesteś </sup>""
26 kwi 15:26