...
pele: Dana jest funkcja f(x)= x
3 − 3x
2 + 5 . Funkcja g jest określona wzorem g(x)= f(x+1)−f(x)+8.
Wykaż że funkcja g nie ma miejsc zerowych
mam rozwiązanie do tego zadania
g(x) = 3x
2 − 3x +6
delta < 0 czyli tak jak powinno być
ale moze mi ktoś wytłumaczyć z kąd wzieło sie takie g(x)

26 kwi 14:46
Marcin W: f(x+1)=(x+1)3−3(x+1)2+5
podstaw do g(x) to co wyzej za f(x+1) oraz za f(x) wzór z treści zadania i powinno wyjść g(x)
z odpowiedzi.
26 kwi 14:52
pele: a dlaczego tam jest −3(x+1)
2
nie jestem z matmy dobry, i jak by sie dało bardziej to rozpisać lub objaśnic bo nie za bardzo
to czaje
26 kwi 14:57
Marcin W: Łopatologicznie jesli masz funkcję f(x)=x2+4 to:
Jeśli chce abyś wyznaczył f(6) to w miejsce x(wszedzie gdzie wystapilo) do powyższej funkcji
(wzoru) podstawisz 6 czyli : f(6)=62+4=40
Jesli chce abys wyznaczyl f(z) to w miejsce x(wszedzie gdzie wystapilo) do powyzszej funckji
wstawisz z czyli f(z)=z2+4
Jesli chce abys wyznaczy f(x+1) to w miejsce x(wszedzie gdzie wystapilo) do powyzszej funckji
wstawisz x+1 czyli f(x)=(x+1)2+4
Jesli .....
26 kwi 15:03