Przekształcenie wzoru do postaci ogólnej.
ripez: Przekształcenie wzoru do postaci ogólnej.
| | 1+2+3+...+2n | |
an = |
| dla n≥1 |
| | 3n | |
| | 1+2n | | 1+2n | |
Licząc to zadanko wychodzi mi wzór an = |
| lecz w odpowiedziach jest an = |
| |
| | 6 | | 3 | |
Mógłby ktoś przeliczyć to po swojemu i podać wynik jaki wychodzi?
26 kwi 14:35
26 kwi 14:39
ripez: hmm. Wytłumaczyłbyś dlaczego mnożysz razy 2n a nie n?
26 kwi 14:42
Godzio:
Bo mamy 2n wyrazów, a nie n

1 + 2 + 3 + ... + n + (n + 1) + (n + 2) + ... + 2n
26 kwi 14:43
ripez: Podziękował serdecznie
26 kwi 14:44