Zbadaj liczbe rozwiązać tego układu w zależności od m
tony: Dany jest układ równań
| ⎧ | mx+(2m+1)y=m | |
| ⎩ | −x +my = 2m |
|
a) zbadaj liczbę rozwiązań tego układu w zależności od m.
b) Dla jakich wartości m układ tej jest spełniony przez parę liczb nieujemnych?
26 kwi 14:34
Kava: Wiec można to policzyć na dwa sposoby.
a) Metoda wyznaczników lub zapisać te równania w postaci funkcji i sprawdzać kiedy te funkcje
są sprzeczne, nieoznaczone, lub oznaczone.
b) Zapisać w postaci funkcji oba równania i sprawdzić je dla pierwszej ćwiartki układu
współrzędnych bez półprostych x=0 x∊(0,∞+) i y=0 y∊(0,∞+)
26 kwi 15:30