Trójkąt i okrąg
Trox: Przez środek okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny ABC poprowadzono prostą równoległą do boku
BC i przecinającą bok AB w punkcie D. Oblicz iloraz
|DC||DB|.
Przyjąłem sobie, że bok trójkąta ABC ma 1. Spodek wysokości oznaczyłem jako M, a prosta
przecina bok CA w punkcie E, środek okręgu to S. Policzyłem, że DS równa się
13, bo r=
√36
Czyli DE równa się
23. Jako, że trójkąty są podobne (równoboczne), to AD również tyle się
równa.
Z tego wynika, że DB równa się
13.
Wysokość to oczywiście
√32
na koniec z twierdzenia cosinusów w trójkącie MDC wyliczyłem CD=
√73
Iloraz wyszedł mi
√7.
Sprawdzi ktoś?
26 kwi 14:26
mathem47: Nie pyta się:"sprawdzi ktoś?" a "PROSZĘ o sprawdzenie"−to po pierwsze.O jaki iloraz chodzi?IDCI
: IDBI ?
26 kwi 14:31
Trox: 
Tak, jest to napisane w treści zadania.
26 kwi 14:36
Marcin W: wynik ok wg mnie tyle ze ja wsio z Pitagorasa liczyłem.
26 kwi 14:37
Trox: No dzięki, ważne, że się zgadza
26 kwi 14:45
mathem47: Zgodnie z Twoimi oznaczeniami i przyjmując,iż bok trójkąta ma długość =a mamy.tzn pomylió się
Tobie bo IDSI=a.√2/6, IDMI=a/6 ,ICDI= a.√7/3.W efekcie wynik zadania jest √7.
26 kwi 14:53
mathem47: Nie chodzilo mi czy kreske masz ulamkowa czy znak dzielenia−tylko o to ze ze wyraznie napisane
jest za pomoca tej kreski.Powodzenia.
26 kwi 14:54