nie wiem
elka: W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 30cm i 18cm. Oblicz długość przekątnej mając
dany kąt ostry trapezu α=51 stopni. Jakie miary mają kąty, na które dzieli kąt ostry ta
przekątna?
26 kwi 14:12
mathem47: Narysuj sobie trapez równoramienny,jedna przekątną i obie wysokości,zaznacz kąt 51(miary kątów
podajemy tu w stopniach).Wysokości te podzielił podstawe na odcinki długości
odpowiednio,6,18,6 cm.Przekątna podzieliła ten kąt 51 na dwa kąty−np α (przy podstawie)oraz
β.I najpierw obliczymy wysokośc h tego trapezu z trójkąta w którym jest kąt 51 i wysokość
h.mamy wiec na skróty h/6 = tg51,z tego mamy h=6.tg51(odczytasz z tablic wartość
tg51).Następnie weź pod uwagę trójkąt w którym jest kąt α i przekątna i wysokośc .I tam znowu
mamy h/24 = tgα.Czyli (6.tg51)/24 = tg α.Po podstawieniu i skorzystaniu z tablic
matematycznych otrzymasz szukany kąt α.Wtedy β = 51 − α
26 kwi 15:41
mathem47: Dziękuję.
26 kwi 15:42