Proszę o pomoc
dagmara: Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość opuszczoną z wierzchołka C w trójkącie ABC
A=(1,6) B=(3,8) C=(−1,3)
26 kwi 13:50
test: 1. rownanie prostej ktora przechodzi przez punkty A i B −> A: 6=1a1+b B: 8=3a1+b i
rozwiazujesz
2. obliczasz wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej do prostej przechodzacej przez punkty
AB
a1 * a2 = −1
3. podstawiasz do tego wzoru ktory uzyskalas wspolrzedne punktu C czyli 3=−1a2+b
26 kwi 13:56
Kiniaa: | | 8 − 6 | |
prosta AB;a; y − 6 = |
| (x − 1)
|
| | 3 −1 | |
y = x −1 +6
y = x + 5
prosta a' ;
y = −x + b
3 = 1 +b
b= 2 ⇒ a' ;
y = −x + 2
26 kwi 13:59
sowa:
wyznaczamy wsp. kierunkowy prostej AB
| | yB−yA | | 2 | |
aAB= |
| = |
| = −1
|
| | xB−xA | | −2 | |
prosta zawierająca wysokość opuszczoną z punktu C
| | 1 | |
jest prostopadła do prostej AB, zatem : wsp. kier. a2= − |
| = 1
|
| | aAB | |
jej równanie ma postać: y= 1(x−x
C)+y
C
y= x +4
26 kwi 14:00
sowa:
sorry chochlik
to a
2= −1
y= −1(x+1)+3
y= − x + 2
26 kwi 14:02
Vax: wektor AB = [2;2] czyli prosta prostopadła do AB ma postać 2x+2y+C=0 podstawiając współrzędne C
znajdujemy ostatnią niewiadomą i widzimy, że prosta ma równanie x+y−2=0
Pozdrawiam.
26 kwi 14:11