matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
Maja:
Pomocy ! wyznacz współrzędne punktu P' obrazu P przekształconego przez symetrię osiową względem prostej S P(−3;5) S: y=−3x+1
26 kwi 13:50
sowa:
Wyznacz równanie prostej
m
prostopadłej do prostej
s
rozwiązujac układ prostych m i s otrzymasz
K(−
3
2
,
11
2
)
punkt K jest środkiem odcinka PP
'
x
P
+x
P
'
y
P
+ y
P
'
zatem x
K
=
i ... y
K
=
2
2
x
P
'
=......... y
P
'
=.......... odp:
P
'
( 0,6)
26 kwi 14:40