prawdopodobnie cos sie zdarzy hah
michal: w garderobie pani Joanny wisza 3 żakiety : biały zielony i granatowy oraz 4 spódnice czarna
biała granatowa szara Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze wybierajac losowo jeden zakiet i
jedna spódnice pani Joanna skompletuje strój w jednym kolorze

!
Prosze o pomoc i wytłumacznie
26 kwi 13:45
test: Pani Joanna nie skompletuje stroju bo bedzie narzekac ze ma za malo ubran i wyciagnie pieniadze
od meza
26 kwi 13:49
michal: śmiesznie hahah ale musze zrozumiec takie zadania dlatego pomoz mi to rozwiazac

!
26 kwi 13:49
sowa:
|Ω|= 3*4
A={ (bż, bs) (gż, gs)}
|A|= 1*1 + 1*1= 2
26 kwi 13:54
26 kwi 13:57
sowa:
żakiet może wybrać 1 z 4 czyli na 4 sposoby
spódnicę też 1 z 3 , czyli na 3 sposoby
z reguły mnożenia
żakiet i spódnicę na 3*4= 12 sposobów
26 kwi 14:05