Odleglosc od punktu
krzysiek: Oblicz odleglosc punktu P(3,4) od prostej o rownaniu y=0,3x−4
Wyjdzie √194?
26 kwi 13:26
krzysiek: P(−3,4) pomylka
26 kwi 13:29
Stachu: napisz jak to obliczyłeś bo mi wychodzi co innego
26 kwi 13:42
krzysiek: wstawilem za x 10 i wyszledl mi punkt A (10,−1) i obliczylem odleglosc pomiedzy punktami.
26 kwi 13:54
26 kwi 13:59
Stachu: To zle bo zawsze się liczy najmniejszą odległość punktu od prostej. Skorzystaj ze wzoru
Równanie y=0,3x−4 zapisz w postaci ogólnej czyli −0,3x+y+4=0
Odpowiednio A= −0,3 B=1 C=4
x
0=3 y
0=4
26 kwi 14:00
krzysiek: Wyjdzie 8,9√1,091,09
26 kwi 14:08
krzysiek: w liczniku 7,1 chyba
26 kwi 14:10
Stachu: tak tylko najlepiej zapisać to ułamkami zwykłymi , chyba że w zadaniu pisze przedstaw w
ułamkach dziesiętnych
26 kwi 14:13
krzysiek: pomyliles sie x0 to −3, czyli wyjdzie 8,9
26 kwi 14:14
Stachu: ah no tak nie tam popatrzy lem

ale rozwiązanie jest podobne
26 kwi 14:16