:)
Ewa: rozwiaz nierownosc
a)log3(2x−1)+log3(x−9)<2
b)log0,45(x−4)≤log0,45(16−x)
c)log23x+log3x−2>2
26 kwi 13:24
26 kwi 13:48
Ewa: a jak zrobic podpunkt d?
26 kwi 14:15
Godzio:
Nie da się
26 kwi 14:17
Ewa: a w podpunkcie b)
wlasnie tez nie wiem czy dobrze mi wyszlo:
x>4 i x>16
x∊(4,16)
(x−4)(16−x)≤0
Δ=12
x1=16
x2=4
26 kwi 14:23
Chilli: Ewa, ja bym zrobiła to tak:(x−4)≤(16−x)
(x−4): (−x=16)≤0 , więc
(x−4)* (−x=16)≤0
rysujemy prostą, zaznaczamy punkty, potem parabolę z ramionami zwróconymi w dół (bo wsp.jest
ujemny) i wychodzi
x∊<4,16>
ale też nie jestem pewna, nawet pierwsyz podpunkt mi jakoś dziwacznie wychodzi −−''
26 kwi 14:52