trójmian
domino: domino: y=3x2−6x+5
26 kwi 10:24domino: czy moze ktos sprawdzic badz poprawic?
a=3 b=−6 c=5
Δb2 −4ac
Δ=62−423262Δ=36−40
Δ=4
√Δ=2
czy dobrze sprawdziłem trójmian kwadratowy?
26 kwi 11:07domino: CZY KTOS SPRAWDZI CZY DOBRZE ZROBILEM ZADANIE
prosze
26 kwi 13:11
Godzio:
Nie, Δ = 36 − 60 = − 24 −− brak pierwiastków
26 kwi 13:13
domino: a poczatek jest dobrze zrobiony? bo mam sprawdzic trojmian tego rownania
26 kwi 13:17
Godzio: Nie wiem o co dokładnie chodzi ?
26 kwi 13:26
domino: mam sprawdzic trójmian kwadratowy dla y=32−6x+5
teraz wiem ze zle to zrobilem i nie wiem jak napisac zeby bylo dobrze
26 kwi 13:30
domino: pomozesz ni poprawic to zadanie?
26 kwi 13:34
Godzio:
Dalej nie wiem o co chodzi

Co to za polecenie "sprawdzić trójmian kwadratowy" ?
26 kwi 13:35
domino: no tak nam podała nauczycielka sprawdz trójmian kwadratowy y=3x
2−6x+5
26 kwi 13:36
Godzio:
A nie wyróżnik trójmianu ?
26 kwi 13:37
Godzio:
y = 3x2 − 6x + 5
a = 3, b = −6, c = 5
*(wyróżnik)* Δ = b2 − 4ac = (−6)2 − 4 * 3 * 5 = 36 − 60 = −24
Δ < 0 co oznacza, że funkcja nie ma pierwiastków
26 kwi 13:38
Ajtek: Zapewne chodzi o to czy ma pierwiastki

.
26 kwi 13:39
domino: Godzio to ma byc tak jak ty napisales bo juz nie wiem gdzie zrobilem blad:((
26 kwi 13:51