rozszerzenie maj 2007
dede: czesc ,robie sobie arkusze z rozszerzania z matmy z poprzednich lat i natrafilem na takie
zadanie:
Przedstaw wielomian W(x) = x
4 − 2x
3 − 3x
2 + 4x − 1 w postaci iloczynu dwoch wielomianow
stopnia drugiego o wspolczynnikach calkowitych i takich ze wspolczynniki przy drugich potegach
sa rowne jeden.
wiem ze ten wielomian musze rozlozyc na czynniki ,to logiczne, ale w takiej postaci: (bo nie ma
pierwiastkow calkowitych):
W(x)=x
4 − 2x
3 + x
2 − 4x
2 +4x − 1 = (x
2 − x)
2 − (2x − 1)
2
i teraz moje pytanie brzmi: czy jest jakis schemat albo wzor aby tak doprowadzic ten wielomian
czy musze poprostu zauwazyc jak powyciagac te liczby aby pozniej moc skorzystac ze wzorow
skroconego mnozenia
26 kwi 13:09
Godzio:
Schematu nie ma, po prostu musisz doprowadzić do czegoś takiego, a później ze wzoru
26 kwi 13:10
dede: aha, czyli musze sam jakos zauwazyc jak powyciagac te wszystkie X ?
26 kwi 13:11
Godzio:
No niestety, podstawa to nie jest, więc tak
26 kwi 13:11
ICSP: znasz wzór na a2 − b2 ?
26 kwi 13:12
Raqur: (a−b)(a+b)
26 kwi 13:13
dede: @ICSP , tak znam, ale mi chodzi o doprowadzenie z rownania z tresci zadania do tego rownania
pierwszego poza trescia, dalej to juz wszystko czaje

@Godzio ,aha ,dobra dzieki
26 kwi 13:14
dede: nie chodzilo mi o wzor skroconego mnozenia tylko o to

:
x
4 − 2X
3 − 3X
2 + 4x − 1 = (x
4 − 2X
3 + x
2) − (4x
2 +4x − 1)
26 kwi 13:15
Raqur: jest sposób żeby doprowadzic to do prostszej postaci
26 kwi 13:20
dede: jaki to sposob ?

bo probowalem tylko jeszcze twierdzenia o wspolczynnikach calkowitych
26 kwi 13:22
Raqur: no wlasnie to mialem na mysli ale tez nie wychodzi
26 kwi 13:26
dede: no spoko, ale dzieki za pomoc ; )
26 kwi 13:28