Oblicz przyprostokątne CB oraz AC
Raqur: Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Poprowadzono w tym
trójkącie prostą równoległa do przeciwprostokątnej, która przecięła bok AC w punkcie D i bok
BC w punkcie E. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta ABC wiedząc, że |DE|=a,
|∢ABC|=|∢DAE|=α
26 kwi 13:04
Godzio:
Zaraz pomogę, bo wydaje się fajne
26 kwi 13:15
Godzio:

Trójkąt DEC:
| | |CE| | |
cosα = |
| ⇒ |CE| = a * cosα |
| | a | |
| | |CD| | |
sinα = |
| ⇒ |CD| = a * sinα |
| | a | |
Trójkąt AEC:
| | |AC| | |
ctgα = |
| ⇒ |AC| = a * cosαctgα |
| | |CE| | |
Trójkąty DEC i ABC są podobne (k,k,k) :
| |CD| | | |CE| | | a * cosαctgα | |
| = |
| ⇒ |BC| = |
| = ... |
| |AC| | | |BC| | | a * sinα * a * cosα | |
26 kwi 13:23
Godzio:
| | a * cosα * ctgα * a * cosα | |
|BC| = |
| −− tak powinno być |
| | a * sinα | |
26 kwi 13:25
Raqur: dzieki
26 kwi 13:26
Raqur: nie kumam troche z tym ctg,
26 kwi 13:31
Raqur: aaa juz wiem
26 kwi 13:32