matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
(1/2)aH=20 i x^2+64=H^2 i x^2+(a/2)^2=40
Tomek:
Pomoże ktoś wyliczyć? (1/2)aH=20 x
2
+64=H
2
x
2
+(a/2)
2
=40 bo nie wiem jak się za to zabrać
z góry dzieki
26 kwi 12:52
John:
Ale co wyliczyc?
26 kwi 12:55
Tomek:
no a i H i x
26 kwi 13:05
test:
(1/2)aH=20 a=40/H x
2
+64=H
2
x
2
=H
2
−64 x
2
+(a/2)
2
=40 (H
2
−64) + ((40/H)/2)
2
=40
20
(H
2
−64) + (
)
2
= 40
H
400
(H
2
−64) +
= 40
H
2
H
2
(H
2
−64) + 400 = 40H
2
dalej zrob
26 kwi 13:15
Tomek:
dzięki próbowałem na różne sposoby i nigdy mi nie wychodziło:( ale teraz wyszło
26 kwi 13:31