awdawdawd
karolajnn: Dana jest funkcja f(x)= −|x2−2|x|−3|+2 , x∊R
Mógłby ktoś dla mnie rozpisać to, żebym mogła ją narysować, a potem wykonać polecenia.
26 kwi 12:38
Grześ: Wolisz przedstawienie graficzne, czyli jakie przekształcenia po kolei

Czy chcesz algebraicznie, czyli rozpatrywać funkcję przypadkami i rysować kawałkami
26 kwi 12:41
karolajnn: Tak rozpatrywać funkcję przypadkami, tzn. f1(x)= −x2+2x+3 dla x≥0 f2(x)= −x2+2|x|−3+2 soy
26 kwi 12:55
Qba101: I − x≥0
f(x)= −|x2−2x−3|+2
II − x<0
f(x)= −|x2+2x−3|+2
♣ I − x≥0 i x2−2x−3≥0
Δ=4+12
x1=−1
x2=3
x∊(−∞,−1≥u<3,+∞) ale x≥0 więc x∊<3,+∞)
f(x)=−x2+2x+3+2
lub
♣II − x<0 i x2+2x−3<0
x∊(−3,1) ale x<0 stąd x∊(−3,0)
f(x)= x2+2x−3+2
♣ III − x≥0 x2−2x−3<0
x∊(−1,3) ale x≥0 więc x∊(0,3)
f(x)= x2−2x−3+2
♣ IV − x<0 x2+2x−3≥0
x1=1
x2=−3
x∊(−∞, −3>u<1,+∞) ale x<0 więc x∊(−∞, −3>
f(x)=−x2−2x+3+2
uff... mam nadzieje że bez błędu...
26 kwi 12:56
karolajnn: Czy mógłby mi to ktoś narysować ?
f1(x)= x2−2x−3
f2(x)=x2−2|x|−3
f3(x)=|x2−2|x|−3|
f4(x)= −|x2−2|x|−3|
f5(x)= −|x2−2|x|−3|+2
Przekształcenia są raczej poprawne, tylko rysunek nie chce się zgodzić z odpowiedzią.
26 kwi 13:52
Godzio:
2.
3.
4.
5.
26 kwi 13:58
karolajnn: właśnie sam odkryłem błąd w obliczeniach. 4 razy 1= 4, nie 8

, ale dzięki.
26 kwi 14:03
karolajnn: określ znak liczby f(−4) razy f(−1) + f(−3) Czy istnieje jakiś sposób żeby to zrobić nie
obliczając wszystkiego ?
26 kwi 14:08