funkcja
ona16: Rozwiąż podane równania
a) x2−3|x|−4=0
b) x2−5|x|+6=0
c) |x2−12|=4
26 kwi 12:19
Qba101: musisz zrobić każde na dwa przypadki połączone słowem lub
a) i b) robisz dla x≥0 i wtedy nic się nie zmienia, opuszczasz moduł bez zmian i dla x<0 i
wtedy opuszczasz moduł, ale zmieniasz znak tego co w środku czyli masz −x
c) musisz zrobić zawartość modułu ≥0(x2−12≥0 −−> (x−2√3)(x+2√3)≥0 rysujesz parabole i
odczytujesz) i to samo dla x2−12<0
26 kwi 12:30
Grześ: ciekawe podpowiedzi, ja mam o wiele prostszy sposób. Spójrz:
a) x2−3|x|−4=0
|x|2−3|x|−4=0
Podstawienie: t=|x| oraz założenie t≥0
t2−3t−4=0
(t−4)(t+1)=0
t=4 lub t=−1
t=4 spełnia więc wracamy do podstawienia:
|x|=4
x=4 lub x=−4
W podobny sposób zrób podpunkt b)
A pkt c) zrób tak:
Z definicji:
|x2−12x|=4
x2−12x=4 lub x2−12x=−4
26 kwi 12:33
ona16: dziekuję Ci bardzo
26 kwi 12:51