Proszę o pomoc!
michał: | | sinx(3+cosx) | |
∫ |
| |
| | √cos2x−2cosx | |
26 kwi 11:55
michał: Pomoże ktoś?
26 kwi 12:20
Grześ: Ja pomogę, chwilka
26 kwi 12:34
Grześ: Wg mnie na początek zróbmy podstawienie:
t=cosx
dt=−sinx dx ⇒ sinx dx=−dt
| | (3+cosx)*sinx*dx | | (−t−3) | | (t+3) | |
∫ |
| = ∫ |
| dt = − ∫ |
| dt |
| | √cos2x−2cosx | | √t2−2t | | √t2−2t | |
Chwilke muszę pomysleć co dalej
26 kwi 12:39
Godzio:
Żeby tylko chwilkę

Ja już myślę od 15 min i na nic nie mogę wpaść
26 kwi 12:40
michał: też tak zrobiłem i właśnie nie wiem co dalej
26 kwi 12:40
Grześ: Ja już wiem jak je rozbić, tylko szukam wzoru na pozostałą całkę
26 kwi 12:41
Grześ: dobra, zapiszę swoje spostrzeżenia
26 kwi 12:43
Grześ: minus zostawię na potem, przy końcowym wyniku, bo będzie mi przeszkadzał

więc:
| | t+3 | | t−1 | | 1 | |
∫ |
| dt= ∫ |
| dt + 4∫ |
| dt |
| | √t2−2t | | √t2−2t | | √(t−1)2−1 | |
Ta pierwsza całka:
s=t
2−2t
ds=2(t−1) dt
| 1 | | 1 | |
| ∫ |
| , to już proste |
| 2 | | √s | |
Tylko szukam wzoru na policzenie drugiej całki, bo wg mnie jest taki
26 kwi 12:47
Godzio: Jak ze wzorów można korzystać to takie rozwiązanie mogę przedstawić

:
| | t − 1 | | 4 | |
−∫( |
| + |
| )dt |
| | √(t − 1)2 − 1 | | √(t − 1)2 − 1 | |
i korzystam z :
| | xdx | |
∫ |
| = √x2 − a2 |
| | √x2 − a2 | |
| | dx | |
∫ |
| = ln|x + √x2 − a2| |
| | √x2 − a2 | |
Więc odp:
−
√(t − 1)2 − 1 − 4ln|t − 1 +
√(t − 1)2 − 1| + C = ... wrócić do podstawienia
26 kwi 12:47
Grześ: właśnie szukałem tego drugiego wzoru

26 kwi 12:48
Grześ: Bo ten drugi jest wprost, choć chwilkę można pomysleć nad jego policzeniem
26 kwi 12:49
Godzio:
Ano
26 kwi 12:50
michał: super, wielkie dzięki
26 kwi 12:54