Funkcje liniowe prosze o sprawdzenie
krzysiek: 1. Dla jakiej wartosci parametru miejscem zerowym funkcji y=(−2m+3)x+4 jest liczba 1?
Dobrze?
−2m+3=1
m= 1?
2.Dla jakiej wartosci parametru m funkcja y=(|m+2| −5) x+3 jest rosnąca?
|m+2|−5>0
m<3?
3. Dla jakiej wartosci parametru m funkcja y=7x−3m+4 przetnie os y w punkcie −4?
m=−8?
26 kwi 11:44
ICSP: 1.źle
2.źle
3.źle
26 kwi 11:46
krzysiek: a teraz:
1. 3.5
2. m>3
3. m= 83
26 kwi 12:12
Stachu: 1. f(1)=(−2m+3)1+4
−2m+3+4=0
−2m= −7
m= 7/2
2. Im−2I −5>0
Im−2I>5
m−2>5 m−2<−5
m>7 m<−3
3. y=4 x=o
4=−3m+4
−3m=0
m=0
26 kwi 12:16
krzysiek: do 3. w punkcie −4 a nie 4.
26 kwi 12:23
Stachu: w drugim trzeba jeszcze zapisać część wspólną
26 kwi 12:24
Stachu: a rzeczywiście .Przepraszam to będzie tak :
−4=−3m+4
−3m= −8
m= 8/3
26 kwi 12:25
krzysiek: a czemu w 2 zadaniu. |m+2|−5 wychodzi m−2−5? nie powinno −m−2−5?
26 kwi 12:35
Stachu: Dla dowolnych liczb a oraz r>0 mamy warunki równoważne :
Ix−aI>r ⇔ x<a−r lub x>a+r
powinno być też większe bądz równe ale nie wiem jak to się pisze na komputerze
26 kwi 12:47