n
Kasia: Na kole o promieniu 2 opisano trójkat prostokatny o przyprostokatnych dlugosci x i y .
Wyznacz funkcje zmiennej x opisujaca dlugosc boku y. Okresl dziedzine tej funkcji i naszkicuj
wykres.
może ktoś pomóc rozwiązać to zadanko? dziekuje
26 kwi 11:35
Kasia: pomoże ktoś? bardzo prosze
26 kwi 11:51
Kasia: blagam o pomoc, pilnie to potrzebuje
26 kwi 11:55
ICSP: | | 4x | |
Kejt jak myślisz? To będzie y = |
| |
| | 4−x | |
26 kwi 11:59
Kasia: ale w jaki sposob to wyliczyc?
26 kwi 12:05
ICSP: nie wiem czy to jest dobrze więc chciałbym się najpierw poradzić kogoś lepszego.
26 kwi 12:06
Kejt: kogoś lepszego? haha..dobre
26 kwi 12:07
ICSP: niestety jestem najsłabszy z wszystkich tutaj pomagających:(
26 kwi 12:08
Kejt: byłam pewna, że to ja jestem tą osobą..
26 kwi 12:09
Kasia: prosze o obliczenia jezeli da rade, dziekuje
26 kwi 12:09
ICSP: to jak zgadzasz się co do tej mojej funkcji?
26 kwi 12:10
Kejt: człowieku.. ja nie mam pojęcia jak to zrobić

może po prostu jest za wcześnie albo mam rację.
26 kwi 12:11
Kasia: ISCP jak do tego doszedles co napisales?, napisz mi plz bo ciekawy masz ten wzor
26 kwi 12:14
Godzio:
| | 4x − 8 | |
y = |
| Mi tak wyszło |
| | x − 4 | |
26 kwi 12:16
Kasia: Godziu napisz w jaki sposob to dostales, bardzo prosze!
26 kwi 12:17
Godzio:
Kasia spokojnie, jak wynik nie poprawny to po co pisać

? Zaraz się upewnimy i pokażemy
26 kwi 12:18
ICSP:

czerwony to 2
niebieski to
x−2
zielony to y − 2
z twierdzenia pitagorasa:
x
2 + y
2 = (x−2+y−2)
2
x
2 + y
2 = (x+y−4)
2
x
2 + y
2 = x
2 + y
2 +16 −8y − 8x + 2xy
8x + 8y − 2xy = 16
4x + 4y − xy = 8
4y − xy = 8 − 4x
y(4−x) = 8 − 4x
Jak myślisz gdzie tutaj jest błąd?
26 kwi 12:18
ICSP: Godziu chyba tak samo mamy

Po prostu 16 wiozłem za 0

26 kwi 12:19
Godzio:
Jest ok

jak wyłączysz minusy to wyjdzie to samo co mi
26 kwi 12:19
ICSP: Teraz tylko przekształcić tą funkcję homograficzna do jakiegoś ładniejszego wyglądu i można
rysować.
26 kwi 12:21
Kejt: chyba powinnam przysiąść do matmy i się poduczyć trochę, bo wstyd
26 kwi 12:22
Godzio:
E tam, ja tak mam z fizyki, ostatnio mi nauczyciel powiedział, żebym boruty na maturze nie
zrobił i zdał
26 kwi 12:25
Kejt: ja jak powiedziałam babce, że chcę zdawać rozszerzenie z fizyki, to mnie wyśmiała..więc wiesz
26 kwi 12:26
Kasia: (x+y−4)2= jak to sie liczy?
26 kwi 12:45
Kejt:
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac
26 kwi 12:45
ICSP: albo znasz wzór jak ja


, albo:
(x+y−4)(x+y−4) i z reguły mnożenia.
26 kwi 12:46
ICSP: Kejt ale mogłaś już podać wzór do konkretnego przykładu
26 kwi 12:46