...
stefan: Dana jest funkcja f(x) = ax
2 + bx + c . Do wykresu tej funkcji należy pkt A( 3, 14 ), a jej
miejscami zerowymi są liczby 2 i −4. wyznacz a,b,c
gdyby ktoś wiedział jak to zrobić, to prosze piszcie
ICSP: zapewne większość forum wie jak to zrobić

postać iloczynowa:
a(x−x
1)(x−x
2) gdzie a jest tym samym co w postaci ogólnej a x
1 oraz x
2 miejscami zerowymi.
f(x)= a(x−2)(x+4) − twoja funkcja. Teraz trzeba obliczyć a wstawiając współrzędne punktu do tej
postaci.
14 = a(3−2)(3+4) ⇔ 14 = 7a ⇔ a = 2
f(x) = 2(x−2)(x+4) = 2(x
2 +2x −8) = 2x
2 + 4x − 16
a = 2
b = 4
c = −16