Oblicz pozostale funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym
Żaku: sinα=1/5
ctgα=8
26 kwi 11:27
lol:
ctgα=cosα/sinα
8=5cosα
cosα=8/5
tgα=sinα/cosα
tgα=1/5*5/8=1/8
coś nie tak bo cos należe od −1 do 1 ......
26 kwi 11:42
ICSP: to są dwa oddzielne przykłady?
26 kwi 11:43
lol: chyba że sin to jest jeden przykłąd a ctg to drugi , jeżeli tak to niezrozumiałem i sorka
26 kwi 11:59
Bajtek: to chyba 2 oddzielne jednak sa
26 kwi 12:03
Żaku: no chyba 2 a jak są dwa to nie da sie tego oblicZyc?
26 kwi 12:06
lol: da
a)
z jedynki trygonometrycznej wychodzi
cosα=(2√6)/5 lub cosα=−(2√6)/5
więc
tgα=√6/12 lub tgα=−√6/12
ctgα=−(2√6) lub cosα=(2√6)
(prosze o sprawdzenie mnie)
26 kwi 12:12
Żaku: a jakies obliczenia do tego ?
26 kwi 12:13
lol: cos2α+sin2α=1 z tego obliczasz cosα a potem podstawiasz juz do podstawowych wzorów
26 kwi 12:17
lol:
b)
ctg=1/tgα
tgα=1/8 z tego 8sinα=cosα
jedynka tryg. sin2α+64sin2α=1 czyli sin2α=1/65
i dalej trzeba obliczyć samemu bo mi sie niechce
26 kwi 12:26