Sprawdz czy ciąg a_n jest ciągiem geometrycznym:
Żaku: an=3n−2
an=n+5
26 kwi 11:18
lol:
żeby ciąg był geom.
a
n2=a
n−1*a
n+1
a)(3
n−2)
2=3
n−3*3
n−1
3
2n−4=3
n−3+n−1
3
2n−4=3
2n−4
L=P
tak ciąg geom.
b)
(n+5)
2=(n+4)(n+6)
n
2+10n+25=n
2+6n+4n+24
n
2+10n+25=n
2+10n+24
L≠P
Ciąg nie jest geom.
Mam nadzieje że nigdzie nie popełniłem błędu bo to mi się czesto zdarza
26 kwi 11:56
Żaku: a1=(3)1−2=3−1=1/3
a2=(3)2−2=30=1
a3=(3)3−2=31=3
26 kwi 12:27
lol: tylko pamietaj ze to jest sprawdzenie normalnei nie mozesz robic zadania na wybranych przez
siebie liczbach
26 kwi 12:29
Żaku: Czyli znowu cos zle ? teraz chcialem pod wzór podstawic an+1 przez an
26 kwi 12:33
lol: podstawiłeś dobrze tylko gdybyś rozwiązując tylko podstawił i nic więcej nie zrobił to by było
źle
26 kwi 12:35
Żaku: dobra jebac mleko ide bo mi mózg wysiadł
26 kwi 12:38