Pomoże ktoś z całką?
michał: | sinx*(3+cosx) | |
| |
| √cos2x−2cosx | |
26 kwi 11:10
M:
18 mar 18:22
M:
16 cze 06:00
Mariusz:
t = cosx − 1
dt = −sinx dx
| | (t+4) | | dt | |
∫ |
| dt = √t2−1 + 4∫ |
| |
| | √t2−1 | | √t2−1 | |
Dalsze postępowanie zależy od tego jakie całki mamy w tablicach
Jeżeli nie mamy powyższej całki w tablicach to proponuję pierwsze podstawienie Eulera
√t2−1 = u − t
19 cze 19:23
Mariusz:
Po obliczeniu powyższej całki należy zmienić znak na przeciwny bo zapomniałem minusa
19 cze 19:24