pomóżcie mi proszę..ja ogólnie nie umie matematyki a egzamin mam z tego za parę
smutny głąb: hej..znacie sie na matematyce? mam takie zadania..chce na podstawie ich robic sobie nowe (
uczyć się ale potrzebuje jeden przykład jak to zrobić) BEDE TO MIALA NA EGZAMINIE I MUSZE
WYKUC WZORY ABY MIEC PODSTAWE DO ZADAń
1.Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli x2+6x+6
2.wyznacz zbiór wartości funkcji kwadratowej f(x)=2(x−1)2−3
3.prosta o rownaniu y=a ma dokladnie jeden punkt wspólny z parabolą o równaniu
y=x2−4x+7.oblicz a.
4.Oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=x2−2x−15
5.W(x)=x3+3x2+x−11,V(x)=x3−3x2+1.Podaj stopien wielomianu W(X)−V(X)
6.Wielomiany W(x)=x2(ax−b)i V(x)=4x3+6x2 sa rowne.oblicz a i b.
7.Podaj przedziały monotoniczności funkcji f(x)=(x−2)(x−6)
8.wyznacz miejsca zerowe wielomianu W(x)=x3(x2+3)
9.Napisz rownanie osi symetrii paraboli o rownaniu y+x2−4x+7
10.Rozwiaz nierownosci:
* 3x−x2>0
* x2<4x
* (x−3)(x+2)<0
x2+6>x
26 kwi 10:36
tomek: pierwsze zadanie
masz ogólny wzór ax
2 + bx + c = 0
czyli u nas a= 1, b= 6, c = 6
współrzędne każdego wierzchołka paraboli czyli wykresu funkcji kwadratowej to W=(p,q)
26 kwi 10:41
tomek: delte liczysz ze wzoru delta = b2 − 4ac
26 kwi 10:41
tomek: drugie zadanie
masz postać kanoniczna funkcji kwadratowej którego wzór to f(x) = a(x−p)2 + q
odczytujesz współrzedne p i q
interesuje Cię q ponieważ ona mówi o ymin lub ymax
nastepnie patrzysz czy współczynnik a jest dodatni czy ujemny, jezeli dodatni to ramiona
skierowane są do góry, jeżeli ujemny do dołu (na wykresie)
w tym przypadku q wynosi −3 a ramiona skierowane są do góry ponieważ a=2 czyli zbiór
wartosci to
y nalezy <−3, + nieskonczonosc) (nie wmoge znalezc jak zapisać niesakonczonosc)
26 kwi 10:49