...
michał: Dana jest funkcja W(x) = a(x
3 + 3x
2 − 7x − 21)
A. wyznacz miejsca zerowe funkji
B. wyznacz współczynnik a, tak aby do wykresu należał pkt A=(1, −48)
C. wykaż, że jeśli G(x) = ax
3 − 4ax − 20a to dła każdego a różnego od 0 równanie W(x) − G(x)
ma dwa rozwiązania
Pomoże mi ktoś

26 kwi 10:25
Wojteq66:
aż się prosi ...= a[x2(x+3)−7(x+3)] = a[(x+3)(x2−7)] = a[(x+3)(x−√7)(x+√7)] (miejsca
zerowe)
−48=a((1)3 + 3(1)2 − 7(1) − 21) (wyliczasz a, jedna niewiadoma nie powinna sprawiać
problemów)
W(X)−G(X(= ax3+3ax2−7ax−21a −ax3+4ax+20a = 3ax2−3ax−a
3ax2−3ax−a=0
a(3x2−3x−1)=0
warunek że a rózne od 0,więc wyliczasz delte i jeśli >0 to ma dwa rozwiazania
26 kwi 10:48
michał: dzięki wielkie
26 kwi 10:50