problem z wielomianem
Anita: wielomian W(x) dzieli się przez dwumian (2x−3), zaś reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x+3) jest równa 8. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (2x−3)(x+3)
Mam tak:
W(3/2)=0 i W(−3)=8
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
R(x)=ax+b
W(x)=(2x−3)(x+3)+ax+b
0=3/2a+b i 8=−3a+b
Niestety nie widzę błędu. Może ktoś pomoże?
26 kwi 00:20
Godzio:
No błędu nie ma, a coś jest źle ?
26 kwi 00:21
Anita: no w odpowiedziach inaczej, niz u mnie

w odpowiedziach jest −2x+3, ale moze ja nie umiem
liczyc

zdarza sie
26 kwi 00:26
Godzio:
Do tego taka odpowiedź raczej nie będzie, a błędu nie ma
26 kwi 00:34
Anita: Dziękuje bardzo

Po aktywności widzę, że znasz się na rzeczy

Bo ja jeszcze mam kilka pytan
26 kwi 00:38
Godzio:
Jeśli chcesz uzyskać odpowiedzi na te pytania ode mnie to radzę się pospieszyć bo zaraz zasnę
26 kwi 00:40
Anita: Nie no ja sie tutaj nie zamiarzam przycznic do niczyjego uszczerbku na zdrowiu

A tak z
ciekawosci

Jestes tego rocznym maturzysta

?
26 kwi 00:41
Godzio: Tak
26 kwi 00:47
Anita: Mam nadzieję, że nie startujesz tam gdzie ja

z pewnoscia zrobisz mi konkurencję

Oczywiście
zartuje sobie

dziękuje bardzo za pomoc

i powodzenia
26 kwi 00:49
Godzio:
A gdzie idziesz

?
26 kwi 00:50
Anita: Pytanie powinno być gdzie zamierzam

No wiesz

dla zwiekszenia szansy pewnie poskladam w
wiele miejsc

Politechnika Poznanska albo Łódzka, Białystocka

? nie wiem zobacze gdzie
trafie
26 kwi 00:53
Godzio:
To nie zrobię Ci konkurencji bo idę na Wrocławską
26 kwi 00:56
Anita: To moje marzenie

było

ale nie zdaje fizyki

Mam nadzieje ze Tobie sie uda
26 kwi 00:58
Anita: z ta konkurencja to siebie zartowalam

żeby sobie tu nikt zle o mnie nie pomyślał
26 kwi 00:59
Godzio:
Akurat dostać to się dostane na 100%, no chyba że nie zdam matury
26 kwi 01:00
Anita: chyba ze tak

co chyba nie ulega watpliwosci ze tak sie nie stanie

Oj zdasz na pewno

ja w sumie tez zawsze moge nie zdac

26 kwi 01:02
Godzio:
Tylko żeby wypracowania z polskiego nie dali takiego, że nie będę wiedział jak zacząć, bo
później to już lać wodę przez 250 słów i .
26 kwi 01:05
Anita: Tez sie tego obawiam, haha

widze ze mamy podobny problem

Ja to ogolnie za polskim nie
przepadam a szczegolnie za historia wiec lektury historyczne nie sa mile widziane

A Ty spac
miales isc

!
26 kwi 01:07
Anita: badz mialas
26 kwi 01:07
Godzio:
Za 15 min idę
26 kwi 01:07
Godzio: Miał
eś
26 kwi 01:07
Anita: zartuje
26 kwi 01:08