Znajdz x. Ciągi.
Mati: Znajdź x dla którego liczby 2, 2x+1, 2x+1 +6 w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny.
25 kwi 22:59
Kejt: z własności ciągu..?
25 kwi 23:00
Mati: No ok, tyle wiem, mamy wtedy:
4
x+1 = 8 + 2
x+1
I co dalej?
25 kwi 23:06
Kejt:
2x+1*2=2x+1+1=2x+2?
25 kwi 23:09
Vax: Podstaw t = 2x+1
Pozdrawiam.
25 kwi 23:10
ICSP: 2 * 2x+1 = 2 + 2x+1 + 6 ⇔ 2x+1 = 6+2 Dokończ już samodzielnie.
25 kwi 23:10
ICSP: po co podstawiać

Skoro można odjąć
25 kwi 23:11
lolz: jaja sobie chyba robisz
25 kwi 23:13
Grześ: nie musi sobie robić, bo on je ma
25 kwi 23:14
Bogdan:
Proponuję tak:
Ciąg arytmetyczny (an): a1 = 2, a2 = 2x + 1 = 2*2x, a3 = 2x + 1 + 6 = 2*2x + 6.
2a2 = a1 + a3 ⇒ 4*2x = 8 + 2*2x ⇒ 2*2x = 8 ⇒ 2x + 1 = 23 ⇒ x = 2
25 kwi 23:50
ICSP: Bogdan a nie można moim sposobem żeby po prostu sobie odjąć?
25 kwi 23:51
Bogdan:
Można
26 kwi 00:03