help
michal: Proszę o pomooc i wytłumaczenie
prawdopodobienstwo
w pudełku znajduje sie 6 kul białych i 2 czarne wyciagamy z niego jedna kule odkładamy ja
i
losujemy druga kule oblicz prawdopodobienstwo ze wyciagniemy kule o różnych kolorach
prosze o wytłumaczenie
25 kwi 22:53
pytanie: gdzie odkladamy? do pudelka czy gdzies na bok?
25 kwi 22:55
michal: na bok
25 kwi 22:56
Kejt: odkładamy znaczy na bok.. tak to by było wkładamy z powrotem
25 kwi 22:56
Qba101: 8 − tyle jest kul
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | | 24 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | | 56 | |
Prawd. że wyciągniemy kule różnych kolorów czyli mamy tylko 2 opcje: wyciągamy najpierw czarną
potem białą lub na odwrót.
I − czarna potem biała
| | 2 | | 6 | |
wyciągamy czarną na |
| sposobów i mnożymy razy |
| bo na tyle sposobów możemy za |
| | 8 | | 7 | |
drugim razem wyciągnąć białą(mamy 7 w mianowniku bo tej pierwszej kuli nie zwracamy!)
II − biała potem czarna
| | 6 | | 2 | |
wyciągamy białą na |
| sposobów i analogicznie czarną na |
| sposobów. |
| | 8 | | 7 | |
Wszystko dodajemy i gotowe!
25 kwi 22:58
chomik: Qba101 − tutaj kolejność wyciągniecia tych kul nie jest ważna, więc p(a) = 12/56
25 kwi 23:07
Qba101: 
słusznie, dzięki!
25 kwi 23:08
michal: a mi po wymnożeniu i dodaniu wychodzi 12/28
25 kwi 23:11
25 kwi 23:12
michal: a bo ten wynik nalezy pomnożyć razy 2 bo to dwa przypadki
25 kwi 23:13
michal: ja to poskracałem i niepotrzebnie
25 kwi 23:14