prawdopodobienstwo
michal: w pudełku znajduje sie 6 kul białych i 2 czarne wyciagamy z niego jedna kule odkładamy ja i
losujemy druga kule oblicz prawdopodobienstwo ze wyciagniemy kule o różnych kolorach

prosze o wytłumaczenie
25 kwi 22:37
WISIA:
B − wylosowanie kuli białej
C − wylosowanie czarnej
1 losowanie:
P(B) = 6/8
P(C) = 2/8
2 losowanie:
jeśli wylosowano białą, chcemy teraz czarną
zostało 5 białych i 2 czarne − razem 7 kul
P(C) = 2/7
jeśli wylosowano czarną, chcemy teraz białą
zostało 6 białych i 1 czarna − razem 7 kul
P(B) = 6/7
I łaczymy w pary 1 i 2 losowanie: (1 biała *2 czarna + 1 czarna*2biała)
6/8 *2/7 + 2/8*6/7 = 12/56 + 12/56 = 24/56 = 3/7
26 kwi 00:06
Bogdan:
Z zastosowaniem kombinatoryki:
BIAŁE CZARNE | RAZEM
6 2 | 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
1 1 | 2
26 kwi 00:20