chomik: Rozumiem, że 'brzeg', to po prostu boki. Jeśli tak, to:
1. Mamy kwadrat o bokach długości x
2. Prostokąt, w którym dwa boki są długości y, a dwa długości 3y
Układamy równanie:
21 = 4x + 8y / 4
21/4 = x + 2y
y = 21/8 − x/2
Dziedzina: x > 0
y > 0 => x > 0
21/8 − x/2 > 0
21/4 > x
x∊ (0; 21/4)
Teraz tworzymy funkcje P(x)
P(x) = x
2 + 3(21/8 − x/2)
2
I potem liczymy wierzchołek, następnie wyliczoną wartość podstawiamy do pierwszego równania, z
którego obliczamy y

Potem mnożymy x * 4(liczba boków kwadratu) oraz y * 8 (bo tu jeszcze stosunek boków trzeba
uwzględnić) i to tyle