Kasia: Wyznacz liczby a oraz b, dl których ciąg (a, b, 1) jest ciągiem arytmetycznym, natomiast
ciąg (1, a, b) jest ciągiem geometrycznym.
5 kwi 09:25
losiu99: Z własności ciągów arytmetycznego i geometrycznego:
1*b=a2 i (a+1)/2 = b => a+1=2b
Podstawiamy za b a2:
a+1=2a2 => 2a2-a-1=0
Po rozwiązaniu równania otrzymujemy a=1 V a=-1/2, czyli ciągi są następujące:
a) a=1
b=1, (1, 1, 1) jest arytmetyczny (r=0)
(1, 1, 1) jest geometryczny (q=1)
b) a=-1/2
b=1/4, (-1/2, 1/4, 1) jest arytmetyczny (r=3/4)
(1, -1/2, 1/4) jest geometryczny (q=-1/2)
Pozdrawiam!
5 kwi 16:37
Fabian:
8 paź 15:54
Laniec:
8 paź 15:55
Wiktor:
8 paź 15:56
Gabriela:
8 paź 16:06
gabriela:
8 paź 16:06