Gerard:
Zadanie1.W prostokącie połączono środki sąsiednich boków.Powstały w ten sposób romb ma obwód 40 cm i pole równe 96cm2.Oblicz długości boków tego prostokąta.
Zadanie2. Dany jest wielomian W(x) = x3 - 31x + 30.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe.
b) Podaj największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność W(x) ≤ 0
Proszę o pomoc.
16 gru 18:59
Jakub:
Zad 1
Oznacz sobie przekątne jako x i y. Obwód rombu ma 40cm więc jeden bok 10cm. Z twierdzenia Pitagorasa masz (1/2 x)2+(1/2 y)2 = 102.
Pole rombu to xy/2 = 96. Masz dwa równania i dwie niewiadome, więc da się to rozwiązać.
Zad2
W(x)=x3-31x+30 =
x3-x - 30x +30 =
x(x2-1)-30(x-1)=
x(x-1)(x+1)-30(x-1)=
(x-1)(x(x+1)-30)=
(x-1)(x2+x-30) <- dalej rozkładasz drugie równanie na postać iloczynową
16 gru 19:59
Gerard:
Dziękuję za pomoc
17 gru 15:54