liczby
Ricka: Jak to sprowadzić do wspólnego mianownika?
| | n! | | n! | |
L= |
| + |
| |
| | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
25 kwi 22:17
ICSP: (k+1)! = k! * (k+1) − pierwsze przemnażasz przez (k+1)
(n−k)! = (n−k−1)! * (n−k) − drugie przemnażasz przez (n−k)
25 kwi 22:19
Ricka: a dlaczego tak?
25 kwi 22:23
ICSP: bo silnia jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych:
4! = 3! * 4
n! = (n−1)! * n
(n+1)! = n! * (n+1)
(n+2)! = n! * (n+1) * (n+2)
25 kwi 22:25
Ricka: no niby to wiem, ale nie potrafię do końca tego zrozumieć
czyli to będzie (k+1)!(n−k)! w mianowniku?
25 kwi 22:28
pytanie: tak
25 kwi 22:29
pytanie: aktualnie w pierwszym masz k!
jesli przemnozysz przez (k+1) to bedzie k! * (k+1) czyli (k+1)! bo (k+1) jest o 1 wieksze od k
(k+1) * k * (k−1) * (k−2) itd... mam nadzieje ze pomoglem i nie namieszalem jeszcze bardziej xD
25 kwi 22:32
Ricka: | | n | |
a jeśli mam ( |
| +1) to co z tą jedynką trzeba zrobić? liczyć ją jako n+1 czy k+1 |
| | k | |
25 kwi 22:34
pytanie: | n | | n | | k | | n+k | |
| + 1 = |
| + |
| = |
| niby mozna tak ale nie wiem czy tu sie to przyda  |
| k | | k | | k | | k | |
25 kwi 22:37
ICSP: | | n | |
liczyć ją jako ( |
| + 1) |
| | k | |
25 kwi 22:37
ICSP: | | n | | n | | n | |
( |
| +1 )! = ( |
| )! * ( |
| + 1) |
| | k | | k | | k | |
25 kwi 22:38
Ricka: | | | |
chodziło mi bardziej o to że to jest (n po k +1), bo w tym piśmie | +1 jakoś sie tego |
| | |
zapisać nie dalo
25 kwi 22:43
25 kwi 22:47
Ricka: już tam zaglądałam i nie ma tego o co mi chodzi
25 kwi 22:51
ICSP: przecież na samej górze masz wzór na kombinacje.
25 kwi 22:53
Ricka: okej ale jeśli będzie n po k plus jeden w tym nawiasie to chyba nie jest to samo co samo n po
k, ja tylko nie wiem tego co robić z tą jedynką
25 kwi 23:02
Ricka: nie chcę Cię denerwować bo widzę że już Cię męczę
25 kwi 23:03
25 kwi 23:04
25 kwi 23:10
Ricka: a nie jest to znowu takie ważne

dzięki za pomoc
25 kwi 23:11