matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie rozniczkowe
tola:
Równanie różniczkowe, zmienne rozdzielone: y'=−e
x+y+1
oraz
x+y
y'=
<−−−− równanie jednorodne
x
Proszę o wytłumaczenie jak to zrobić.
25 kwi 21:43
danny:
drugie
dy
x+y
=
dx
x
dy
1
= 1+
dx
y
x
lny = x+lnx (obkładamy 'e') y= e
x
+x
25 kwi 22:15
tola:
A to pierwsze?
27 kwi 11:19
tola:
?
27 kwi 19:16
Grześ:
pierwsze trzeba chyba tak rozdzielić:
dy
=−e
x
*e
y
*e
dx
teraz:
dy
−
=e
x+1
dx
e
y
−e
−y
dy = e
x+1
dy e
−y
=e
x+1
27 kwi 19:21
tola:
Dziękuję
27 kwi 19:30