pomocy
azo.justyna: błagam o pomoc w rozwiazaniu zadania z funkcji prosze pomozcie mi
25 kwi 21:36
pytanie: no ok ale najpierw musimy wiedziec jakie to zadanie
25 kwi 21:43
Kejt: e tam.. z treścią zadania to nie sztuka rozwiązać
25 kwi 21:44
Mati: Hahaha Kejt mistrzyni ciętej riposty
25 kwi 21:48
azo.justyna: na forum wpiszcie azo.justyna i wyskoczy wam moje zadanie jest ono tam od wczoraj
25 kwi 22:03
Kejt: Ja nie chcę nic mówić.. ale to Ty masz sprawę do nas, a nie my do Ciebie. Mamy sobie jeszcze
tego zadania szukać? Link byś chociaż podała..
25 kwi 22:04
Maciuś: dokladnie
25 kwi 22:05
azo.justyna: azo.justyna: 1)dana jest funkcja y=2x−8x+6
a)znajdz wsp. wierzchołka msc 0 tej funkcji
b)sporzadz jej wykres
c)okresl monotonnosc
d)rozwiaz nierównosc 2x−8x+6≤0
2)sprawdz trójmian kwadratowy y=3x−6x+5
nad y=2x jest do kwadratu−8x+6, 2xdo kwadratu−8x+6≤0, y=3xdo kwadratu−6x+5 pomozcie zrobic mi
to cale od poczatku do konca bo
juz nie wiem jak to ma byc prosze
25 kwi 23:07
Qba101: popraw bo pewnie to jest f.kwadratowa stąd y=2x2−8x+6
25 kwi 23:10
azo.justyna: tak to jest kwadratowa
25 kwi 23:15
Kejt: Qba.. to zadanie jest w trakcie rozwiązywania, a raczej "zmuszania" interesanta do pracy..
25 kwi 23:17
WISIA: a) współrzędne wierzchołka W = (p,q)
p= − b/2a q= − Δ/4a
Δ=(−8)2 − 4x2x6 = 64 − 48 = 16
p= −(−8) / 2x2 = 2 q= −16/4x2 = −2
W = (2,−2)
25 kwi 23:22
azo.justyna: kejt nikogo nie zmuszam do rozwizania tego zadania tylko prosze o pomoc bo mam problemy z
matematyka
25 kwi 23:24
Kejt: Przeczytaj uważnie to co napisałam. Ze zrozumieniem.
25 kwi 23:25
WISIA: b) Współrzędne wierzchołka już masz.....ramiona skierowane do góry, bo a = 2> 0
x1 = −b − p(Δ)/2a x2 = −b + p(Δ)/2a
x1 = −(−8) − 4 / 2x2 x2 = −(−8) + 4 / 2x2
x1 = 1 x2 = 3
Z narysowaniem tego mam problem, ale masz współrzędne, więc powinnaś dać sobie radę

Parabola przechodzi przez punkty (1,0) i ( 3,0)
25 kwi 23:30
WISIA: c) Monotoniczność....
Funkcja malejąca w przedziale (−∞, 2) rosnąca w przedziale (2,+∞)
Monotoniczność zmienia się w wierzchołku paraboli....
25 kwi 23:34
WISIA: d) 2x2−8x+6≤0
Δ = 16
p(16) = 4
x1 = 1 x2= 3 − już to liczyłam w punkcie b
Teraz jak popatrzysz na wykres, to można odczytać:
x ∊ < 1, 3>
25 kwi 23:38
WISIA: Natomiast polecenia 2 "sprawdź trójmian kwadratowy" chyba nie rozumiem...
25 kwi 23:39
azo.justyna: WISIA dziekuje ci bardzo za pomoc nie masz pojecia jak bardzo bo ja tego nie rozumie dziekuje
CI BARDZO ZA POMOC
25 kwi 23:43
WISIA: Proszę......

O wiele mniej czasu zajęło rozwiązanie tego zadania, niż krytykowanie proszącego o pomoc

Drugiego polecenie nie rozumiem, więc mimo najszczerszych chęci nie potrafię pomóc.
Trzymaj się ciepło i ucz się, obojętnie w jaki sposób, choćby na rozwiązanych przykładach.
Trzymam kciuki
25 kwi 23:47
azo.justyna: DZIEKUJE CI ZE PRZYNAJMNIEJ TY MNIE ZROZUMIALAS TERAZ BEDZIE MI SIE LATWIEJ NA INNYCH
PRZYKLADACH UCZYŁO NIECH SPELNIA SIE TWOJE PROZBY ZA TO ZE MI POMOGLAS

JESZCZE RAZ DZIEKUJE
25 kwi 23:55