pomocy i ratunku
50 Marcel 50: Dane sa punkty A=(−2;3) B=(1;−4) C=(−2;2) D=(0;5)
a) oblicz wspolzenne i długość według
−−> −−>
AB i CD
b) zbadaj wzajwmne polozenie tych wektorow,
c) oblicz pole i obwod trojkata ABC.
25 kwi 21:21
Kiniaa: a) AB = [ 1+2, −4 − 3] = [ 3, −7]
IABI = √32 + (−7)2 = √ 9 + 49 = √58
CD = [ 2, 3]
ICDI = √ 22 + 32 = √ 4 + 9 = √ 13
26 kwi 13:19
Kiniaa: | | −7 | |
a; IABI; y − 3 = |
| (x + 2 )
|
| | 3 | |
| | −7 | | 5 | | 7 | | 5 | |
y = |
| x − |
| ⇒ |
| x + y + |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
P = |
| * √58 * |
| = |
| |
| | 2 | | √58 | | 2 | |
26 kwi 13:50
50 Marcel 50: a co dalej?
27 kwi 21:07
Gustlik: A=(−2;3) B=(1;−4) C=(−2;2) D=(0;5)
Ja skorzystam z obliczeń Kinii:
AB
→ = [ 3, −7]
CD
→ = [ 2, 3]
Warunek prostopadłości: iloczyn skalarny=0
Liczę iloczyn skalarny:
AB
→*CD
→=3*2+(−7)*3=6−21=−15 ≠ 0, wektory nie są prostopadłe
IABI =
√58
ICDI =
√13
Liczę kąt między wektorami:
| | AB→*CD→ | | −15 | |
cosα= |
| = |
| =−0,5463
|
| | |AB|*|CD| | | √58*√13 | |
α≈123
o
Liczę pole trójkąta:
A=(−2;3) B=(1;−4) C=(−2;2) D=(0;5)
Najpierw liczę współrzędne wektora AC
→:
AC
→=[−2+2, 2−3]=[0, −1]
Mam dane:
AB
→ = [ 3, −7]
AC
→=[0, −1]
Liczę wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 3 −7 |
| 0 −1 |
=3*(−1)−(−7)*0=−3
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|3|= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 kwi 00:45