Proszę chociaż o jakieś wskazówki. ;(
Kiniaa: Dane są dwa wierzchołki trójkąta A(1,3) i B(−1,5) oraz punkt D(2,3) przecięcia wysokości
trójkąta. Znajdź równania boków.
25 kwi 21:10
Mati: równania boków? Hm, Jedno równanie masz już, bo masz 2 punkty. Do niej robisz prostopadłą
przechodzącą przez D. Tylko tyle info jest podane?
25 kwi 21:44
Bogdan:
| | 0 | |
k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = 0,
|
| | 1 | |
| | 2 | |
k2: y = a2x + b2, a2 = |
|
|
| | −3 | |
| | 2 | |
k3: y = a3x + b3, a3 = |
| = −1, y = −(x − 1) + 3 ⇒ y = −x + 4
|
| | −2 | |
k
4: y = a
4x + b
4, B(−1, 5)∊k
4, k
4⊥k
1 ⇒ x = −1 (bo odcięta punktu B jest równa −1)
| | 3 | | 3 | |
k5: y = a5x + b5, A(1, 3)∊k5, k5⊥k2 ⇒ a5 = |
| , y = |
| (x − 1) + 3
|
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
Odp.: k3: y = −x + 4, k4: x = −1, k5: y = |
| x + |
|
|
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 22:36