geometria
Lisek69: Punkty A=(8,−3) i C=(10,11) są dwoma przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma
długośc 10. Wyznacz punkty B i D.
25 kwi 21:08
sowa:
1 −−− wyznacz środek S odcinka AC
2 −−− napisz równanie prostej BD prostopadłej do prostej AC i przechodzacej przez punkt S
3 −−− okrąg o środku A i promieniu r= 10
przecina prostą BD w punktach B i D
4 −−− rozwiąż zatem układ równań
okręgu (3) i prostej (2)
powodzenia
25 kwi 21:12
Lisek69: Dziękuję za odpowiedź.
Wyznaczyłam środek AC, napisałam równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez punkt
S itd. tylko układ nie chce wyjśc....
25 kwi 21:22
sowa:
Rachunki nieco koszmarne, ale da się rozwiązać
Sprawdź, czy napewno dobre dane podałaś?
25 kwi 21:24
Lisek69: Myślę że dobre..
{100=(8−x)2+(−3−y)2
{100=(x−10)2+(y−11)2
Rachunki naprawdę koszmarne..
25 kwi 21:28
sowa:
Wybierz tylko jedno równanie okręgu i prostą BD
i rozwiąż ten układ
lub układ tych obydwu okręgów, ( może będzie łatwiej)
po uporządkowaniu tych równań, odejmij je stronami i pewnie coś przyzwoitego otrzymasz
25 kwi 21:33