f.log
stokrotka: Dane jest równanie x2+2x+1+logm= 0. Funkcja f(m)=x1*x2 określona jest w zbiorze tych m, dla
których dane równanie ma różne pierwiastki x1 i x2. Wyznacz dziedzinę funkcji f i określ jej
zbiór wartości.
jakies podpowiedzi : )?
25 kwi 20:51
Godzio:
Zdajesz teraz rozszerzenie ?
25 kwi 20:51
stokrotka: niestety, powiedzmy,ze z logarytmów mam duże braki.. nie pamietam tego i staram się nadrobić
póki jest czas
25 kwi 20:56
stokrotka: a co z tego zdawania wyjdzie to zobaczy......
25 kwi 20:57
stokrotka: zobaczymy*
25 kwi 20:58
Godzio:
logm ⇒ m > 0
Δ > 0 ⇒ Δ = 4 − 4 − 4logm > 0 ⇒ logm < 0 ⇒ logm < log1 ⇒ m < 1
m ∊ (0,1)
f(m) = x1x2 = logm
ZW = (−∞,0)
25 kwi 21:02
stokrotka: a nie czasami f(m)=x
1x
2 to logm+1
25 kwi 21:06
Godzio:
No tak, bo tam jest jeszcze ta 1

W takim razie popraw ZW
25 kwi 21:07
stokrotka: czyli ZW (−
∞,1) ?
i dziekuje
25 kwi 21:11
Godzio: ok
25 kwi 21:12
stokrotka: a Ty Godzio tez masz w tym roku mature? Bo pamietam,ze kiedys mi pomagales w jakims zadaniu i
wyszlo,ze jestes chyba w klasie równoległej do mnie..
25 kwi 21:17
Godzio: Też też
25 kwi 21:19